تحریمهای بینالمللی عامل اصلی سبقتهای اقتصادی امارات از ایران
به گزارش UAE فارسی، بر اساس آمارهای وزارت اقتصاد امارات، تنها در سال۲۰۲۱ میلادی این کشور موفق شده ۲۰میلیارد و ۷۰۰میلیون دلار سرمایهگذاری مستقیم خارجی را جذب کند؛ رقمی تقریبا معادل ۳برابر آمار ۹ساله ایران. در بازه زمانی سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰ مجموعا کشورمان موفقشده ۷میلیارد و ۱۸۰میلیون دلار سرمایهگذاری مستقیم خارجی به کشور جذب کند.
آمارهای وزارت اقتصاد امارات نشان میدهد که این کشور در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۱ میلادی بیش از ۱۳۰میلیارد دلار سرمایه خارجی جذب کرده، بنابراین مشخص است که میزان جذب سرمایهگذاری خارجی در ایران با ظرفیتهای اقتصادی ایران تناسبی ندارد. البته در یک دوره کوتاه در زمان مذاکرات برجام حجم سرمایهگذاری در ایران رشد محسوسی داشت که پس از خروج آمریکا از این توافق میزان سرمایهگذاری بهسرعت به سطح قبلی بازگشته است.
بررسی آمارهای اقتصادی زمانی تصویر دقیقی از زوال تجارت ایران در دهه گذشته را نشان میدهد. در حدفاصل سالهای ۹۰ تا ۹۸، وزن صادرات ایران از ۷۸میلیون تن به ۱۳۴میلیون تن افزایش یافته؛ درحالیکه ارزش صادرات در این مدت معمولا کمتر از سالانه ۴۵میلیارد دلار محاسبه شده است. در واقع جریان ورودی ارز به کشور، در دهه گذشته دچار اختلال جدی شده است. بررسی روند تجارت ایران در سالهای اخیر نشان میدهد که وضعیت حاضر نتیجه جایگاه تجارت در استراتژی کلان اقتصادی است.
کاهش ارزش صادرات ایران به سطح کمسابقه در سالهای اخیر!
به گزارش UAE فارسی، زمانیکه آمارهای تجارت ایران در سالجاری منتشر شد، اولین نکتهای که توجه تحلیلگران را به خود جلب کرد، کاهش ارزش صادرات ایران به سطح کمسابقه در سالهای اخیر بود. توجه کارشناسان اقتصادی به این مساله باعث شد تا برخی از مسوولان با تاکید بر اینکه ارزش صادرات ایران در سطح معقولی قرار دارد، نسبت به این انتقادات واکنش نشان دهند. البته این یک اصل طبیعی است که مسوولان تلاش داشته باشند که از عملکرد دستگاه خود دفاع کنند، اما واقعیت آن است که بررسی روند تجارت ایران در سالهای اخیر نشان میدهد که وضعیت حاضر نتیجه جایگاه تجارت در استراتژی کلان حکمرانی است. روند تعاملات تجاری ایران از حدود یک دههقبل تغییرات قابلتوجهی را شاهد بوده که عمده آن مربوط به بخش صادرات و جذب سرمایهگذاری خارجی است.
تحریمهای بینالمللی عامل اصلی سبقتهای اقتصادی امارات از ایران:
به گزارش UAE فارسی، بر اساس دادههای وزارت اقتصاد، در سال۹۰ ارزش صادرات غیرنفتی ایران در حدود ۴۴میلیارد دلار بوده که در سال۹۸ به ۴۱میلیارد دلار کاهش پیدا کردهاست. در نهایت با مقایسه نمودارهای سری زمانی سرمایهگذاری مستقیم خارجی، صادرات و واردات ایران میتوان گفت که پس از اعمال تحریمها گرچه میزان واردات ایران کاهش پیدا کرده، اما تناسب لازم بین وزن و ارزش وجود دارد، در مقابل تحریمها بیشترین ضربه را به صادرات ایران وارد کرده است. این روند باعث شدهاست که تجارت ایران به جاده یکطرفه تبدیل شود.
رشد ارزش صادرات ایران تناسبی با رشد وزن صادرات ندارد؛ نتیجه این وضعیت کسری تجاری بالا، کاهش درآمدهای ارزی و اختلال در رشد اقتصادی کشور خواهد بود، بنابراین مشخص است که روند کاهش ارزش صادرات در دهه۹۰ باعث اتلاف منابع و اختلال روند رشد اقتصادی در کشور شده که مشخصا از نتایج تحریمهای اقتصادی علیه ایران است که جریان درآمدی ورودی به کشور را مختل کردهاست، بنابراین این گزاره که تحریمها اثر عمدهای بر اقتصاد ایران نداشته، به هیچوجه درست نیست.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید